На 66 години, тотално разорен и забравен, си  преди дни. Известният

...
На 66 години, тотално разорен и забравен, си  преди дни. Известният
Коментари Харесай

Легендарният брокер Христо Данов си отишъл от този свят тотално разорен и забравен

На 66 години, тотално опустошен и пропуснат, си  преди дни. Известният пловдивчанин се оказа, че е починал от Ковид-19, дефинитивно унищожен от живота и алкохола. Последните години Данов прекара в боледуване, въпреки и да се оплакваше единствено на най-близките си. Милионер в предишното, някогашният началник на " Агробизнесбанк “ приключи живота си с 250 лв. пенсия по болест.

Бедите на известния " пловдивски брокер “ започнаха още преди към десетина години. След като излезе изсъхнал от делото за банкрута на банката, Данов даже осъди страната в Страсбург за 6000 евро поради прекарани година и половина в пандиза и под домакински арест.

След това тегли заеми и завъртя бизнес с оранжерии за краставици в карловското село Баня върху повърхност от 120 декара. Според проекта му, те щяха да се отопляват с топлата минерална вода в курорта. Спирането на средствата по програмата САПАРД по време на Сергей Станишев обаче осуети всичко, а банките си потърсиха заемите. В последна сметка бизнесът му банкрутира през 2012 година, а цялото му имущество, включително и вилата в Марково, беше разпродадено за споразумяване на сметките. Днес оранжериите в Баня са изцяло запуснати, до момента в който при Данов осигуряваха работа на стотина души.

Данов претърпял тежко този провал, и внезапно се сгромолясал. Останал без нищо, единствено с едно жилище с жена си Вера, някогашният президент на футболния съюз и " Ботев “ (Пд) се пропил, разправят негови познати. В последно време почвал с чашката още от сутринта

Сам разказвал, че кара с една пенсия от 250 лева, и единствено най-близките не са го не запомнили. Макар и болен, Данов се държал на крайници и не давал тип, че има съществени проблеми.

Приживе Христо Данов твърдеше, че други са провокирали банковата рецесия през 90-те години, само че пешкира са опрали той и съдружникът му Христо Александров – Салфетката, именуван по този начин поради ресторантьорското си минало. За разлика от Данов, Салфетката беше приет за отговорен и лежа в пандиза.

Христо Данов произлиза от рода на известния издател, депутат и кмет на Пловдив Христо Г. Данов. Роден е на 1 януари 1954 година в аристократичния пловдивски квартал " Гюлбахча “. Завършва немската гимназия в Пазарджик, а по-късно счетоводство и интернационален туризъм.

Преди 10 ноември работи в " Кореком “, а след измененията оглавява банката. Казваше, че не е от групата на алените милионери с куфарчетата с милиони долари, раздадени от Андрей Луканов.

" Смятате ли, че през днешния ден щях да съм съвсем на улицата, в случай че бях взел прословутите милиони? “, питаше в редките си медийни изяви в последно време обеднелият банкер, който през 90-те години се возеше на ролс-ройс.

Той нашумя във футбола през първата половина на 90-те години, когато оглави пловдивския футболен клуб " Ботев “. Данов накупи ред огромни футболисти, измежду които даже и Божидар Искренов – Гибона, само че по този начин и не видя тима си по-нагоре от трето място в " А “ група.

През 1993 година той беше определен за вицепрезидент на БФС, а тъкмо преди САЩ-94 оглави съюза след абсурда с наградите на националния тим и последвалата оставка на шефа Валентин Михов. Именно Данов беше лидер на тима ни на международното, където България победи последните два международните първенеца Германия и Аржентина, и се класира чак до полуфинала. Като персонално своя заслуга той считаше това, че е съумял да сплоти тарторите Христо Стоичков, Боби Михайлов, Наско Сираков, Красимир Балъков и Йордан Лечков, изпокарани след загубата с 0:3 от Нигерия в първия мач.

Данов имаше и някои скандални изказвания като да вземем за пример това, че тото-мафията е имала пръст в успеха на България против Франция с 2:1 на " Парк де пренс “ с двата гола на Емил Костадинов. Разправяше също, че в САЩ-94 двамата със Стоичков уредили триумфа против Аржентина с 2:0 в последния мач от груповата фаза, като употребявали другарството на Камата с Диего Марадона.

След САЩ-94 Данов позлати националите след международното, като им раздаде награди по над 200 000 $. След това против големи суми на ръка притегли в " Ботев “ (Пд) Боби и Наско, само че даже и това не оказа помощ най-малко да завоюва Купата на България след загубата във финала с 2:4 от " Локомотив “ (Сф). Това беше втори сходен неуспех за Дановия тим, написа " Уикенд ".

Две години по-рано милионерът закара гратис над 10 000 ентусиасти от Пловдив в Благоевград, с цел да видят по какъв начин " Ботев “ губи трофея против ЦСКА с 0:1. Спортната общност го помни и с това, че построи тенис-кортовете на " Локомотив “, които и до през днешния ден са най-хубавите в Пловдив.

" Много хора направиха пари около него, само че най-после го не помниха “, споделят през днешния ден малцината му останали правилни другари.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР